To Live Is to Die

free counters

Selasa, 17 Ogos 2010

PAS akui Parti Komunis Bantu Capai Kemerdekaan

PAS: Parti Komunis Bantu Capai Kemerdekaan

Di bawah ini kami siarkan terjemahan sebuah rencana dalam Bahasa Inggeris yang diterbitkan oleh Malaysiakini pada 29 Ogos, 2006 mengenai sumbangan PKM dalam perjuangan kemerdekaan tanahair.

Sejarah tidak boleh menafikan hakikat bahawa Parti Komunis Malaya (PKM) berperanan dalam perjuangan kemerdekaan negeri ini, demikian kata seorang think-tank PAS.

Dalam sebuah artikel terbitan Harakahdaily.net pada hari Ahad, pusat penyelidikan PAS itu berkata, semenjak tertubuhnya PKM pada bulan Mei 1930, parti itu sangat aktif dalam kempen untuk kemerdekaan tanahair.

“Dalam zaman pemerintahan Jepun, Chin Peng (Setiausaha Agung PKM) dan komrad-komradnya adalah antara golongan paling gagah-berani yang melawan Jepun.

“Mereka bergerak dalam hutan, (tidur) berlantaikan tanah dan beratapkan langit demi melawan Jepun dan mencapai kemerdekaan yang sejati. Adilkah sumbangan mereka itu dinafikan sekarang?”

Pusat tersebut berkata, perjuangan PKM tidak selesai dengan Jepun, mereka juga (terus) melancarkan perjuangan bersenjata menentang British bagi merebut kemerdekaan.

Sungguhpun PKM berhasrat hendak mendirikan negara komunis – tetapi ditolak oleh orang Melayu dan Islam – adalah tidak betul menafikan sumbangan parti itu terhadap perjuangan kemerdekaan negara, katanya.

Justeru itu, pusat tersebut merasa amat penting sekali semua fakta sejarah berkaitan dengan kemerdekaan tidak tertinggal.

Perjuangan bukan saja terbatas kepada mereka yang di meja perundingan, tetapi termasuk juga dari golongan yang sanggup berkorban nyawa berjuang demi kemerdekaan, tambahnya.

“Sebelum Tunku Abdul Rahman melaungkan ‘Merdeka’ pada 31 Ogos 1957, tuntutan itu sudah lama bergema. Banyak peristiwa bersejarah telah berlaku bukan saja oleh Umno dan Perikatan.

“PKM dan parti-parti nasionalis Melayu telah mengangkat senjata menentang British. Abdullah CD, Rashid Mydin, Shamsiah Fakeh dan Musa Ahmad adalah di kalangan pemimpin-pemimpin yang berjuang menuntut kemerdekaan.”

PKM meletakkan senjata berikutan perjanjian damai yang ditandatanginya dengan kerajaan Malaysia dan Thailand pada 2 Disember, 1989 di Haadyai selatan Thailand.
Chin Peng, yang berada di Thailand, kini terlibat dalam satu perjuangan legal dengan kerajaan Malaysia atas tuntutannya untuk pulang ke tanahair.

Pusat penyelidikan PAS itu juga berkata bahawa sejarah telah membuktikan wujudnya parti-parti nasionalis Melayu lebih awal daripada Umno dalam perjuangan kemerdekaan.

Parti-parti tersebut adalah Persatuan Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM), Angkatan Pemuda Insaf (API), Angkatan Wanita Sedar (Awas), Baris Tani Se-Malaya (Batas) dan Majlis Tertinggi Se-Malaya (Mata).

Perayaan Merdeka akan lebih bererti apabila rakyat sudah mengetahui dan menerima gambaran sebenar tentang perjuangan kemerdekaan kita, katanya lagi.

Apabila ini berlaku, kerajaan tidak perlu berulang-ulang kali mengingatkan rakyat tentang perayaan Merdeka, kerana “ianya (perayaan itu) sudah menjadi milik bersama semua rakyat Malaysia”.


SUASANA DI PERKAMPUNGAN KOMUNIS

Salam,

Di sini saya pautkan beberapa suasana yg berlaku di perkampungan perdamain Sukhirin.Semoga kita dapat berfikir dan merenung semula anggapa buruk kita selama ini kepada perjuangan anggota rejimen ke 10 Parti Komunis Malaya.

1) MAJLIS PERKAHWINAN DI KAMPUNG PERDAMAIAN

2) BERITA BERGAMBAR: PENGANTIN BARU DI KAMPUNG PERDAMAIAN SUKHIRIN

3) Rombongan Kedah sambut Maulidul Rasul di Kg. Perdamaian Sukhirin..

4) TERIMA KASIH ROMBONGAN KEDAH

5) MAJLIS MAULIDUL RASUL DI KAMPUNG PERDAMAIAN SUKHIRIN

6) ROMBONGAN KEDAH MELAWAT KAMPUNG PERDAMAIAN SUKHIRIN

7) MUALAF REJIMEN 10 MENYAMBUT MAULUD NABI

8) TAHUN BARU CINA: MENZIARAHI RAKAN SEPERJUANGAN DI SUKHIRIN

9) PEMBUKAAN MUZIUM SEJARAH PKM DI KAMPUNG PERDAMAIAN BETONG

10) RAKAN SEPERJUANGAN DI SUKHRIIN BERTAHLIL UNTUK ARWAH AHMAD TAHA

Blackend Is The End

Dyers Eve